środa, 15 października 2014

Kawa w ciąży - poradnik młodej mamy - blog parentingowy

Opinie na temat picia kawy będąc w ciąży są podzielone. Jedni przekonują o szkodliwości kofeiny, inni uważają, że jak we wszystkim wskazany jest umiar.
Kawa jest dla wielu z nas po prostu smaczna :)  ma również inne zalety: zwalcza wolne rodniki (dzięki temu hamuje proces starzenia się oraz rozwoju komórek rakowych),  pomaga funkcjonować w ciągu dnia. Wszytko dzięki  zawartej w niej kofeinie, która pobudza korę mózgową, a przez to cały centralny układ nerwowy.
Kofeina działa w organizmie człowieka przez ok. cztery godzin po wypiciu kawy, jednak u kobiet w ciąży trwa to dłużej, zwłaszcza w ostatnich miesiącach ciąży. W tym czasie przenika do układu krążenia, wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, podwyższa ciśnienie i podrażnia żołądek, wywołując zgagę, a nawet mdłości. Jest także moczopędna, powoduje zatem wypłukiwanie z organizmu witamin i elementów m.in. magnezu i wapnia. Kobiety w ciąży i tak mają niedobory tego pierwiastka – organizm dziecka zabiera mamie wapń do budowy swoich kości. Picie dużych ilości kawy ogranicza też wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, a kobiety w ciąży i bez picia kawy częściej są zagrożone anemią. Kofeina jest też niezdrowa dla nienarodzonego dziecka, którego wątroba nie potrafi sobie jeszcze z nią poradzić.  Sprawia także, że organizm płodu jest w stanie pobudzenia. Może też negatywnie wpłynąć na produkcję hormonu wzrostu. By chronić nasze dziecko należy zmniejszyć spożycie tej używki do minimum.  Uważa się, że bezpieczna dawka kofeiny dla kobiet w ciąży to 300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie możesz wypić 2–3 filiżanki  kawy. Warto pamiętać o tym także po urodzeniu dziecka, kofeina przedostaje się bowiem do mleka karmiącej mamy.
Ostatnio miałam okazję testować kawę "Mama Coffee" firmy Adamed i uważam ją za naprawdę dobrą alternatywę dla kobiet będących w ciąży lub starających się o dziecko (gdyż zawiera kwas foliowy niezbędny w okresie ciąży do prawidłowego rozwoju płodu). 



Według opisu producenta:
"Mama Coffee jest suplementem diety w formie rozpuszczalnej, naturalnej kawy zbożowej z jęczmienia. Mama Coffee przeznaczona jest dla kobiet planujących ciążę, będących w ciąży oraz dla matek karmiących piersią. Zawiera kwas foliowy oraz kompleks witamin.
Kwas foliowy przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży oraz wspomaga prawidłową produkcję krwi. Wraz z witaminą C i B6 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a wspólnie z witaminą B12 bierze udział w procesie podziału komórek. Kwas foliowy, witaminy B2, B6, B12 oraz niacyna przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Wiele smakoszek kawy z żalem rozstaje się podczas ciąży i karmienia piersią z przyjemnością picia kawy. Mama Coffee rozwiązuje tę trudność – oprócz świetnego smaku uzupełnia dietę w składniki ważne dla organizmu matki i dziecka."
Dostępna jest w trzech smakach: naturalnej kawy, waniliowym i toffi."
Według mnie jest naprawdę smaczna, zarówno smakowa, jak i naturalna wersja napoju.

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam kawę ale w ciąży starałam się ją pić tylko "od święta" i jakoś wytrzymałam. W początkowym okresie karmienia piłam sobie jedną dziennie a teraz (jestem mamą 11 miesięcznego chłopca i karmię go piersią) a teraz piję max 2 i czasem zarzucę sobie kawkę w stylu opisanej powyżej bo jest smaczna i zdrowa ale z tradycyjnej filiżanki porannej kawy trudno jest zrezygnować:)

    OdpowiedzUsuń